1 Ekim 2013 Salı

► Bir Alternatif: Mimarlık Fanzinleri

Her geçen gün, sayıları artan mimarlık dergilerinin ve blogların yanında, etkili birer dağıtım yöntemi olan ve fotokopi ile çoğaltılarak satış amacı güdülmeden dağıtılan fanzinler ve fanzin kültürü "iyi edebiyatın kaleleri"nden diğer alanlara da çoktandır yayıldı. Dergiden (Süreli yayınlardan) ayrı olarak, süresi belirsiz olarak çıkan ve daha amatörce hazırlanan fanzinler, günümüzde e-fanzine olarak da gerek edebiyat, müzik, gerekse sanat ve mimarlıkta da aynı etkisini kısmen koruyor. Ancak bu amatörlük, geçen hafta konuşmak üzere Türkiye'ye de gelen mimar Peter Cook'un, 1960'lı yıllarda Reyner Benham ve diğerleri ile öncülüğünü yaptığı avangard mimarlık oluşumu Archigram'ın "Zoom" adlı mimarlık fanzininde geleceğin mimarisine dair fütüristik ve ütopik çıkarsamalarda bulunmasına bir zemin hazırlamıştı. Cook ve arkadaşları, AA School of Architecture'da okurken başlattıkları bu kısa ömürlü fanzinde, kolajlar, eskiz, çizim ve diğer temsil biçimleriyle bir çeşit denemede bulunuyorlardı.



Archigram oluşumunun fanzini: Zoom


Walking City temsilleri

Kısaca fanzin tanımına bir bakacak olursak:

"Fanzin, İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal
kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyeldir.
Türkçe'de "Fanzin" olarak kullanılan "fanzine", genelde belirli bir konu üzerine işlenen 
yapıtlardan (yazı, resim, fotoğraf, karikatür, vb.) oluştuğu gibi, değişik ve çeşitli konuların 
yapıtlarının da bir araya gelmesiyle oluşabilir. Her türlü materyal kullanılarak
oluşturulabilen fanzinler tek sayfalık olabileceği gibi birbirine zımbalanmış, iğnelenmiş çok
sayıda sayfadan da oluşabilir. Geleneksel olarak el yazısı, daktilo, kolaj, çizim gibi farklı
elementlerden oluşur." Kaynak: wikipedia


Günümüzde mimarlık alanındaki fanzinden birkaçı bu siteden bulunabilir


düşünceleri yansıtmak, mimari araştırmada bulunmak ve mimari pratikler üzerinde düşünce üretmek, iletişimde bulunmak, dijital dünyanın etkin araçlarını da kullanarak mimarlığın yalnızca kendi disiplin sınırları içerisinden bakmak yerine, disiplinlerarası düşüncede bulunmak, genç mimar adayları ve mimarlar için düşüncelrin ifade edebilecekleti yeni bir mekan sağlayabilir. Mimarlığın sınırlarını test etmek adına deneysel bir iletişim aracı haline gelebilir.


ve diğer birkaç fanzin:
"Arch-fanzine"
"Pinup magazine"
"Face b"
"Loud paper"


Bu fanzinlerden yola çıkarak, NKU Mimarlık Bölümü öğrencileri olarak, dönemlik ya da yıllık olarak yayınlanmak üzere birer tema belirlenerek e-fanzin çıkartılabilir ve bunun yanısıra fotokopi ile çoğaltılıp elden dağıtımı da yapılabilir. İçinde mimarlık/ kent/ tasarım/ sanat ve diğer disiplinleri de kapsayacak bir çerçevede; düşünceler, metin, eskiz, kolaj, derleme, özgün eleştiri olarak ifade edilebilir. Fanzinin herkese açık ve davetli olmasında ve yarı Türkçe, yarı İngilizce olmasında da fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder